Met de zomer in zicht, nodigen Cultuurconnect en cult! je uit op de eerste online editie van Café Connect Futuur.

Jo Caudron, transformatiestrateeg bij Scopernia, opent de namiddag met een trendtalk. In keuzesessies bekijk je wat innovatie betekent voor jouw cultuurhuis. Welke meerwaarde kan livestreaming en een online theaterspel bieden? En hoe gaat Digitaal Podium op zoek naar naar een kwaliteitsvolle ticketingoplossing? 

Afgelopen jaar werd heel wat geëxperimenteerd met digitaal aanbod en met verbinding op kleine schaal. Proef van inspirerende verhalen. In welke experimenten zit nog potentieel? Hoe gaan we richting duurzame en inclusieve toekomst? En wat denkt het Futuur panel over haalbare toekomstmodellen? Met live muziek van Hi Hawaii duiken we samen de zomer in!

programma

12u30: Welkom en Trendtalk Jo Caudron

Jo Caudron, tranformatiestrateeg bij Scopernia, opent de namiddag met een trendtalk over digitale innovaties in verschillende maatschappelijke domeinen. Scopernia is een organisatie die uiteenlopende sectoren helpt in de digitale transformatie. Wat kan dit betekenen voor artiesten en cultuurhuizen? Jo Caudron belicht een aantal mooie voorbeelden uit de cultuursector en daagt je uit om na te denken over de stappen die je kan zetten naar een hybride toekomstverhaal. 


13u30-14u15: Keuze uit 4 sessies

#1 Livestream voor minder mobiel publiek: alles op een rij
Evi Gillard (Cultuurconnect)

Sinds het allereerste experiment met livestreaming met CC de Warande (Turnhout) in 2017 groeide livestreaming uit tot een populaire dienst waar al meer dan 75 cultuurhuizen aan meewerkten. Ondertussen werd de doelgroep uitgebreid van woonzorgcentra naar kinderziekenhuizen en zorgcentra voor kinderen of volwassenen met een beperking. In deze sessie hoor je in primeur het nieuwe livestreamaanbod voor seizoen 21-22 en verneem je andere interessante nieuwtjes over deze dienst.

#2 Toekomstmuziek voor Art@Home
Lucy Vereertbrugghen en Steven Depuydt (Cultuurconnect), Peter Bosmans (CC Casino, Houthalen-Helchteren)

Het experiment Art@Home onderzoekt of er muziek zit in een distributieplatform voor kunst gemaakt voor het digitale medium. Het gaat dan niet om livestreaming of captaties van fysieke voorstellingen maar om artistiek werk specifiek ontwikkeld voor digitale media. Op het platform kunnen artiesten hun werk presenteren aan cultuurcentra en aan het publiek. Programmatoren kunnen op het platform werk prospecteren en artistieke producties bundelen en programmeren als een digitaal aanbod van hun cultuurcentrum. Je krijgt de tussentijdse resultaten en wij zijn benieuwd naar jouw feedback.

#3 Hoe ga ik aan de slag met duurzaamheid?
David van der Ha, Duurzaamheidscoördinator aan de UGent

Over duurzaamheidstransitie kunnen Nathalie en David ongetwijfeld een hele dag praten. David deelt vanuit zijn ervaring als duurzaamheidscoördinator aan de UGent graag zijn do's and dont's rond het van binnenuit uitstippelen en uitwerken van een duurzaamheidsbeleid. Nathalie pikt vanuit haar rol als coördinator bij Green Track graag in. Deze Gentse denk- en doetank bundelt immers meer dan 50 cultuurorganisaties en vormt zo een enorme bron aan duurzame cultuurervaring. Voor duurzame inspiratie vanuit de praktijk moet je hier zijn. 

#4 Lokale helden: 3 praktijkverhalen
Tom Rouvrois (Cultuurhuis Tessenderlo), David Dumont (Gouvernement/CC Evergem), Arnoud Van Der Straeten (CC De Werf, Aalst) - Powered by cult!

Hoe kan je op kleine schaal ook een grote beweging maken? Hoe breng je cultuur naar buiten? En hoe breng je de kunsten naar binnen? Samenwerken met bewoners, lokale artiesten, kunstenaars en makers is de manier waarop ze het in Tessenderlo, Evergem en Aalst aanpakken, elk met een eigen insteek. Cultuurhuis Tessenderlo stelt het project LOOkale held voor, Gouvernement/CC Evergem vertelt over het sociaal-artistiek experiment KONNEKTOR en CC De Werf licht hun plannen toe voor een plek voor (digitale) makers. Wat werkte en wat helemaal niet? Hoe geven ze die projecten een plek in de werking? Deze drie cultuurhuizen tonen hoe zij met hun lokale helden aan de slag gaan.

 

14u15: Pauze met live muziek van Hi Hawaii

14u35-15u20: Keuze uit 4 sessies 


#1 Virtueel Podium experimenteert met digitale cultuurbeleving
Maartje Vercruyssen, Sarah Logghe en Katie Pieters (Cultuurconnect)

Afgelopen jaar werd heel wat geëxperimenteerd met een virtueel cultuuraanbod. Cultuurconnect definieerde vijf invullingen van een digitale cultuurbeleving en toetste die af bij bezoekers en gezelschappen. Welke profielen zijn geïnteresseerd in een duurzaam virtueel podium en wat zijn de toekomstplannen van de bevraagde gezelschappen? Ga mee in gesprek over de mogelijke rol van het cultuurcentrum binnen dit verhaal.

#2 Voor De Show opnieuw aan zet
Evi Gillard (Cultuurconnect), Jeroen Swyngedouw (CC Brasschaat) en Veerle Boesmans (CC Heist-op-den-Berg)

We duimen dat theaterspel Voor De Show volgend schooljaar leerlingen overal in Vlaanderen en Brussel warm mag maken voor de komende schoolvoorstelling in het cultuurhuis. In deze sessie verneem je alles over het aantal ingetekende cultuurhuizen en ingevoerde voorstellingen, de meerwaarde van dit spel voor jouw huis en hoe je de communicatie naar scholen aanpakt. Vanuit de werkgroep Voor De show geven Jeroen en Veerle je met plezier een update.

#3 Futuur panel
Powered by cult!

Afgelopen maanden organiseerde cult! met studio futuur een toekomsttraject voor cultuurhuizen aan de hand van de methodiek van toekomstdenken. De mee-denkers in dit traject delen tijdens deze sessie hun dromen, toekomstscenario's en inzichten. Tijdens het panelgesprek duiken we in hun uitwerkingen. Welke toekomstmodellen zijn haalbaar? Welke lijken nu nog utopisch? Waar liggen de grote uitdagingen? En is jouw eigen cultuurhuis toekomstbestendig? Je krijgt zicht op een aantal toekomstscenario's, toegelicht door de makers zelf.
Je kan deze sessie volgen los van ‘futuur DIY’.

#4 Ontmoeten: 3 praktijkverhalen
Kristof Smet (vzw De Rand), Jozefien Uittenhove (De Grote Post, Oostende), Els Van Nieuwenhove (GC De Kluize Oosterzele) - 
Powered by cult!
Hoe kan je op kleine schaal ook een grote beweging maken? Hoe breng je cultuur naar buiten? En hoe breng je de samenleving naar binnen? De straat optrekken, de wijken ingaan en het gesprek met bewoners aangaan is de manier waarop ze het in de Vlaamse rand rond Brussel, Oostende en Oosterzele aanpakken, elk met een eigen insteek. Vzw De Rand stelt het project Babbelbox voor, De Grote Post doet het wijkproject Quartier d'O uit de doeken en GC De Kluize vertelt over het project #niemanddieverteltzoalsgij. Wat werkte en wat helemaal niet? Hoe geven ze die projecten een plek in de werking? Deze drie cultuurhuizen tonen hoe zij met het lokale ontmoeten aan de slag gaan.

15u20-16u05: Keuze uit 3 sessies

#1 Digitaal Podium van start
Jotie Boone, Johan Mijs, Evi Gillard (Cultuurconnect)

De komende maanden gaat project Digitaal Podium van start met 2 pilootgroepen van kunst- en cultuurhuizen uit stad Gent en regio Zuidwest. Van aanbesteding tot implementatie, samen gaan we op zoek naar een kwaliteitsvolle ticketingoplossing en uitbreidingen op maat van de huizen. Kom meer te weten over het ambitieuze project Digitaal Podium en maak kennis met de pilootgroepen: wat zijn hun uitdagingen en noden, en waarom is Digitaal Podium de oplossing?

#2 Hoe gaan we naar een inclusievere toekomst? 
Bart Ketelslegers (Lokale Netwerken) en An Van den Bergh (Kunst- en Cultuurparticipatie Demos) 

Ontdek in deze sessie concrete tips voor een inclusievere toekomst. Bart en An lichten een aantal concrete cases toe en duiken in de conclusies. Ze staan stil bij het vraagstuk hoe omgaan met inclusie binnen je werking en binnen artistieke projecten?

#3 Futuur DIY
Powered by cult!

Afgelopen maanden organiseerde cult! met studio futuur een toekomsttraject voor cultuurhuizen aan de hand van de methodiek van toekomstdenken. Hoe kan je in jouw eigen cultuurhuis aan de slag met toekomstdenken? Aan de hand van de theorie en een stappenplan bekijken we hoe je deze methode in jouw cultuurhuis kan toepassen. We geven de sessie vorm op basis van onze eigen ervaring met studio futuur.
Je kan deze sessie volgen los van ‘futuur panel’.

16u05: Muzikale afsluiter met Hi Hawaii

16u20: Einde