Corona zet verhoudingen op scherp. Dat is in de cultuursector niet anders. cult! (voor)onderzoekt samen met haar netwerk van cultuurhuizen en partners waar de angels zitten. Op dinsdag 30 maart trekken we dit debat publiek in een livestreamevenement vanuit het Leietheater in Deinze.

The time is now. Moeten we naar nieuwe verhoudingen in het veld? Wat is er (post-)corona veranderd? Wat betekent dit voor lokale cultuurwerkers?

Hoe krijgen cultuurhuizen daar een plek in? Hoe bewaar je het evenwicht tussen programmatiedruk en lege ruimte voor experiment en innovatie? Hoe balanceer je ruimte voor 'klassiek' aanbod met plaats voor spontane kort-op-de-bal programmatie? Hoe verhouden cultuurhuizen, lokale besturen, kunstenaars, aanbieders, verenigingen, amateurs en professionelen zich tot elkaar in de toekomst? En tot het (mentale) welzijn van de burger?

Wordt het na deze crisis terug business as usual of grijpen we dit momentum aan om veranderingen te introduceren? Veel vragen nog, maar waar liggen de kansen post-corona? Wat willen we vasthouden of nog verder onderzoeken? Wat werkt er al goed en hoe kunnen we dat versterken? 

Het panel van forum futuur zal aan de hand van een stevig debat over deze kwesties een toekomstbeeld proberen te schetsen. Verwacht je ook aan interventies van experten op het domein. We lichten graag al een tipje van de sluier op voor het panelMichael De Cock (artistiek leider KVS & acteur, auteur, regisseur), Liv Laveyne (artistiek leiding, programmator podium CC De Grote Post Oostende), Philip Roosen (schepen cultuur Grimbergen) en Iris Raspoet (directeur Danspunt) nemen het woord en Mieke Dumont (coördinator communicatie en publiekswerking Voo?uit), zal het gesprek in goede banen leiden.

gasten

 

Mieke Dumont (moderator)

Mieke Dumont modereert het gesprek. Ze is coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Voo?uit, en werkte daarvoor als journalist en nieuwsanchor bij de regionale zenders Focus en WTV.

Annelies Vancraeynest (panellid)

Annelies Vancraeynest is programmator theater bij De Spil in Roeselare waar ze ook de eigen producties en festivals opzet en coördineert. Ze richtte Theatermakery Het Eenzame Westen op, werkte eerder voor Theater De Schaduw, Kunstencentrum Limelight, Happy New Ears en Kunstencentrum BUDA. Ze zetelt in diverse adviesraden en verzorgt de dramaturgie van verschillende voorstellingen.

Michael De Cock (panellid)

Michael De Cock is artistiek directeur van KVS, het Brusselse stadstheater. Samen met de artistieke staf en het ganse theater streeft hij naar een inclusief theater waar gendergelijkheid en inclusie de uitgangspunten zijn om de beste voorstellingen te maken. Hij is ook regisseur en auteur. Hij heeft meerdere boeken gepubliceerd voor kinderen en volwassen lezers. (waaronder Rosie en Moussa en Veldslag om een hart). Zijn werk werd in een tiental talen vertaald. Daarnaast schreef hij verschillende scenario’s voor langspeelfilms (Achter de wolken, Aller/Retour).

Iris Raspoet (panellid)

Iris Raspoet is directeur bij amateurkunstenorganisatie Danspunt, de koepel voor dans in Vlaanderen en Brussel. Hiervoor vond je haar tussen 1999 en 2012 achter de schermen bij les ballets C de la B. Daarna ondersteunde ze jong talent als verantwoordelijke internationalisering voor KASK & Conservatorium, Hogent.

EMY (artiest)

Amper eenentwintig is de in Parijs geboren Emy Kaboré, maar nu al geldt deze Gentse als één van de grootste talenten van ons land. Emy heeft een unieke stem én het talent een bijzondere song te kunnen schrijven.

Tijdens het panelgesprek horen we ook andere stemmen via video-interventies. Je hoort er De Kriekelaar GC en Avansa Citizenne over Vrouwenlente, hoogleraar cultuurmanagement Annick Schramme (UAntwerpen), Benoît Vanraes (directeur Leietheater in Deinze) en kunstenaar Jaouad Alloul.

Zelf een (open) vraag, een inspirerend beeld of hier een mening over? Laat het ons weten.

met de steun van de Vlaamse Overheid