Op donderdag 7 december strijkt Pulse neer in Hasselt voor het tweede Forum van 2023.

We brengen een 30-tal mensen samen waarvan we overtuigd zijn dat ze elkaar inspireren en enthousiasmeren om na te denken over een duurzame en sociale toekomst. We kruipen bij elkaar op de sofa en wisselen van gedachten tussen gelijkgezinden. De verfilming heet ongetwijfeld 'coffee and transition talks'.

Dit Pulse Forum gaat door in Stadsmus, in samenwerking met de Hasseltse Musea en ECRU, beide Pulsgenoot.

Na een intro door Pulse en een kennismakingsronde, zitten we samen met de verschillende Limburgse organisaties aan tafel voor connectie en inspiratie.

Klub Karbon, Nomadic City, De Mindere, Zwart Goud en tenslotten 37graden (als partner van Circulair werk(t) - Regio Hasselt) zijn aanwezig om hun duurzaamheidsverhaal te delen. Deze organisaties zorgen samen voor een diverse inkijk in de Limburgse wereld van kunsten, materieel en immaterieel erfgoed, muziekfestivals, jeugdwerk en socio-cultureel werk.

programma

Lokale transitionista's gaan in gesprek met Pulsegenoten en andere lokale ‘duurzaamheidsgezinde’ organisaties om elkaar te inspireren en uit te wisselen. Een inspirerend en boeiend Pulse onderonsje met maximaal 30 mensen.
 

10:00 Intro Pulse & kennismakingsronde & pitch Ronde Tafels

10:30 Roterende Ronde Tafels bemand door de Limburgse organisaties  
(30 minuten per tafel - 3 rotaties)

Meer info over de Limburgse organisaties kan je vinden onderaan deze pagina.

12:00 Round-up tijdens groepsgesprek

12:30 Duurzame lunch

14:00 Einde

inschrijven

Deelname en duurzame lunch zijn gratis, maar inschrijven verplicht. De plaatsen zijn beperkt.
Donderdag 30 november om 16u00 sluiten we de inschrijvingen af.

Dit evenement is voorbehouden voor Pulsegenoten of voor wie duurzaamheid en cultuur op de radar staat uit regio Limburg. Benieuwd naar het Pulsegenootschap? Ontdek het hier!

 

TAFEL # 1 - Klub Karbon

“Arktos, ECRU en de vier cultuurcentra van Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg slaan met Klub Karbon de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een participatief platform waar jongeren uit de regio hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren. Klub Karbon focust op jongeren in kwetsbare situaties tussen 14 en 25 jaar die moeilijk te bewegen zijn naar kunst- en cultuurorganisaties. Arktos bereikt deze jongeren, maar mist een doorgedreven kennis van het cultuurlandschap. Daarom wordt er een intensieve samenwerking uitgebouwd met de cultuurcentra uit deze regio. Na een positieve evaluatie van dit project, engageert Arktos zich om een duurzame culturele poot binnen hun werking uit te bouwen. ECRU zorgt voor de verduurzaming van het netwerk. ECRU creëert een omgeving waarin de jongeren en projectpartners good practices en lessons learned uitwisselen met andere cultuur- en welzijnsactoren in de ECRU regio en daarbuiten.”
Klub Karbon

 

TAFEL # 2 - Nomadic City

In een wereld die wordt gekenmerkt door een scala aan sociale en ecologische uitdagingen, is het Nomad City Project een inspirerend antwoord op deze problemen gebleken. Stef Lemmens vertelt hoe dit project werd geïnitieerd als een transformatief project in het hart van een stad. 
Gedurende negen maanden creëerden hij en zijn team een nomadisch dorp dat zich verplaatste tussen twee ongebruikte percelen in de stad Hasselt. Binnen deze unieke setting nodigden ze kunstenaars, ontwerpers, architecten en permaculturisten uit om samen met hen onderzoek te doen naar het leven. Samen ontwierpen ze structuren voor gemeenschappelijk leven, herontdekten ze onderwijs als een praktische ervaring, benadrukten ze onze afhankelijkheid van de natuurlijke omgeving en bouwden ze bruggen tussen scholen, de afdelingen ervan en de buurten eromheen.
Nomadic City

 

TAFEL # 3 - Zwart Goud

Zwart goud wil een podium bieden aan opkomend talent van eigen bodem. Daarnaast willen ze een plek voor alternatieve muziek en cultuur vormen in Maasmechelen.
Zwart Goud wil een oprecht groen festival zijn. De ecologische voetafdruk wordt zo klein mogelijk gehouden en elke organisatorische beslissing wordt genomen met het groene aspect in het achterhoofd. 
Geen betere plek om een ecologisch festival te organiseren dan bij Terhills, hoofdtoegangspoort van Nationaal Park Hoge Kempen, in de schaduw van de mijnschachten. Waar exact 100 jaar geleden de eerste steenkool naar boven werd gehaald, ontgint Zwart Goud vandaag het beste talent uit de lokale muziekscene. De naam Zwart Goud is dan ook ontstaan als een knipoog naar het Maasmechelse mijnverleden.
Zwart Goud

 

TAFEL # 4 - DE MINDERE

DE MINDERE is een open huis waar jong en oud met diverse achtergrond elkaar ontmoeten en zich laten inspireren door de spiritualiteit van Franciscus van Assisi.
Zijn gedachtegoed rond eenvoud, solidariteit, respect voor mens en natuur, vrede en verdraagzaamheid is actueler dan ooit en zit vervat in het (im)materieel erfgoed dat DE MINDERE wil behouden, borgen en delen, samen met partners in heel Vlaanderen.
DE MINDERE zet aan tot reflectie, ontroering, (re)actie en betrokkenheid, nodigt uit om eenvoud te beleven en dieper in te gaan op de historische en actuele betekenis van Franciscus en zijn volgelingen.
Bij alles wat Franciscus doet, blijkt zijn groot respect voor de natuur. In de middeleeuwse visie op de natuur waren de bossen, de waters en de dieren gevaarlijk en vol bekoringen. Franciscus breekt hiermee. Hij praat met de vogels, voelt met de dieren mee. Geen wonder dat hij de patroonheilige is van natuur- en milieubewegingen. Werelddierendag wordt trouwens op zijn feestdag, 4 oktober, gevierd.
De Mindere

 

TAFEL # 5 - 37graden, partner van Circulair werk(t) - Regio Hasselt

In het circulair loket in Hasselt kunnen ondernemers en handelaars terecht met vragen rond circulair en inclusief ondernemen voor gratis advies. Ze bieden concrete ondersteuning, steeds met de klemtoon op samenwerking met de lokale en sociale economie. 
Het stadsbestuur heeft immers de ambitie en concrete plannen om te evolueren naar een circulaire stad, een stad waar grondstoffen en producten zo veel mogelijk hergebruikt worden en waar hernieuwbare energiebronnen worden ingezet. 
Samen met projectpartners Hogeschool UCLL, LUCA School of Arts, Springplank vzw en 37 graden CV ontwikkelde de stad deze circulaire hub ‘Circulair Werk(t) regio Hasselt’.  
Naast de concrete ondersteuning organiseren ze ook heel wat netwerkmomenten om de reguliere ondernemers en ondernemers uit de sociale economie met elkaar in contact te brengen, infosessies, workshops en ontmoetingsdagen rond circulair en sociaal ondernemen. 
nspirerende voorbeelden en verhalen van andere ondernemers uit de regio die de stap naar circulair en/of sociaal ondernemen zetten worden door hen in kaart gebracht en gedeeld.
Circulair werk(t)

 

Met dank aan de Hasseltse Musea voor het ter beschikking stellen van de ruimtes in Stadsmus.