© Stad Genk - C-mine

cultuurhuizen in de nabije toekomst: praktische vragen

26.06.2020 · #cult! #corona

Gisteren gingen we in debat rond de nabije toekomst van cultuurhuizen. In dit artikel vinden jullie alvast antwoorden op praktische vragen gesteld in de facebook-comments en de video om het gesprek (opnieuw) te bekijken. Een round-up van de inzichten die we hieruit kunnen halen volgt later.

praktische vragen: Q&A

Voor het beantwoorden van jullie vragen wonnen we het advies in van het kernteam van de sectorgids professionele kunsten

 

1) Schoolvoorstellingen: vanaf code oranje mogen geen uitstappen meer, dus ook geen theater?

Klopt, hier de Pandemiescenario’s onderwijs voor schooljaar 2020-2021. Als de code van geel naar oranje gaat worden (in alle leerjaren):

  • Extra muros activiteiten opgeschort
  • De aanwezigheid van niet-essentiële derden beperkt en indien toch nodig voor een activiteit, met de nodige veiligheidsmaatregelen (bij code rood enkel essentiële derden)

 

2) Zaalplan: 1,5m links en rechts van de bubbels voldoende, of ook rijen voor en achter vrij laten?

Het basisprincipe, zoals te lezen in de sectorgids professionele kunsten is de anderhalvemeterregel. Die afstand wordt bij een zitplan ‘hart op hart’ berekend (in alle richtingen!). Als er dus geen anderhalve meter tussen personen kan zijn als je geen rij openlaat, ben je verplicht een rij open te laten.

 

3) Hoe puzzel je die mix van bubbels in je zaal; dat kan enkel als ze elkaar “onderweg” naar hun zitplaats in de zaal even mogen “kruisen”. Desnoods met mondmasker op.

Deze vraag wordt beantwoord in de sectorgids professionele kunsten. Zie puntje ‘in- en uitstroom’.

 

4) Ontsmetten zaal tussen twee voorstellingen verplicht? Hoeveel tijd ertussen? Blijkt OK: 1 uur met UV-licht? Klopt dit? Kunnen we de open rij voor en achter veilig gebruiken voor de tweede voorstelling op één avond?

Het is inderdaad verplicht om te ontsmetten, maar er is geen tijd opgegeven om er tussen te laten. Heel belangrijk is wel dat je aandacht besteedt aan gladde oppervlakken. In stof overleeft een virus niet zo lang. Veel organisaties alterneren stoelen in hun rijen. Daarnaast is het vooral heel belangrijk om alles zo goed mogelijk te verluchten, ramen en deuren ook open te zetten wanneer het kan. Ook als er geen mensen zijn: verlucht zoveel mogelijk.

Gebruik geen UV licht. UVC heeft ontsmettende eigenschappen maar is levensgevaarlijk als dit niet correct gebruikt wordt. De Hoge Gezondheidsraad raadt het gebruik enkel aan in ziekenhuizen.

 

5) Blijft social distancing de norm binnen de zalen tot dat er een werkend vaccin is? Of komt er een periode waarin mondmaskers een keuze gaan zijn om op volle capaciteit te mogen spelen?

Hoogstwaarschijnlijk komt er nog een versoepeling, maar dat is koffiedik kijken. Gaat het altijd zo blijven? We denken van niet, maar er is natuurlijk de vrees voor een heropflakkering.

Voor virologen is het duidelijk: natuurlijk blijft social distancing tot er een vaccin is.

Politiek/economisch is echter een ander verhaal. Aan Franstalige kant, wordt wel gekozen voor mondmaskers om een zaal volledig te kunnen bezetten. We denken dat Vlaanderen dus niet lang meer kan uitblijven. Het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon vertelde aan De Morgen: “Het scenario zoals dat in het Franstalige protocol is vastgelegd, zouden wij ook graag willen. Wij hebben die vraag ook gesteld aan de GEES, maar dat scenario is niet goedgekeurd. Wij zullen nu contact opnemen met de GEES om uit te zoeken hoe dit is gebeurd.” (De Morgen, 25 juni 2020)