© Drew Patrick Miller

rapport technici in cultuurhuizen

19.08.2024 · #cult! #sector

Voor de zomer lanceerde cult! een bevraging bij hun leden over de inschaling van en de zoektocht naar technisch personeel. De bevraging werd ingevuld door 77 leidinggevenden uit cultuurhuizen en geeft een uitgebreide inkijk in dit onmisbaar profiel. We nemen je mee door enkele algemene resultaten. De leden van cult! ontvingen een uitgebreid rapport.

Opvallend is dat het aantal technici per cultuurhuis sterk verschilt. De kleinste groep (11,7%) heeft één vaste technieker. De grootste groep (26%) heeft twee vaste technici in huis. 22,1% heeft 3 vaste technici in dienst. 14,3% heeft vier vaste technici. 22,1% van de cultuurhuizen heeft meer dan 4 technici in dienst. Bij 51% van de respondenten is er een technisch verantwoordelijke of hoofdtechnicus aan de slag in het cultuurhuis, daarnaast heeft 13% één technieker die bovendien ook de technisch verantwoordelijke is. 30% heeft geen technisch verantwoordelijke.

Naast vast technisch personeel zijn er ook freelancers die meehelpen met de op- en afbouw van voorstellingen. Meer dan 90% van de respondenten heeft minstens één keer een freelancer ingeschakeld. De meerderheid (61%) geeft aan dat dit eerder uitzonderlijk gebeurt. 17% antwoordde dat ze voor een kwart van de voorstellingen freelancers inschakelen, bij 8% is er voor de helft van de voorstellingen een freelance technicus. Bij 5% van de respondenten staat er (bijna) altijd een freelancer paraat bij voorstellingen.

Technici zijn dus onmisbaar om een cultuurhuis draaiende te houden. Voor veel cultuurhuizen is de zoektocht naar nieuw technisch personeel cruciaal voor hun werking. 66% van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar een vacature voor een technisch profiel geplaatst.

En wat met de jobinhoud? Bijna 60% van de respondenten schat de job van technicus zwaar tot zeer zwaar in. Eén op tien cultuurhuizen beoordeelt de job van technicus zelfs als zeer zwaar. 35% vindt de job van technicus niet zwaar of licht.

Lid van cult! en benieuwd naar meer inzichten? In het uitgebreide rapport krijg je een brede inkijk in verschillende thema's (aanwerving, verloning, tendensen en takenpakket van technici). Bovendien lees je er ook interessante quotes van collega's. Vraag ernaar via info@cult.be.